Thursday, January 13, 2011

Chicken Chop....yum3!!!!!

Hari ni opah sampai Tepen awal.  Ucu kat sekolah.  Tok Wan round pekan dengan moto beso dia.  Nasib baik bawa kunci, kalau tidak alamat duk kat pintu pagar jadi guard.  Nak jadi cite ramai pulaklah tukang mesin rumput yang lepak dekat pagar rumah.  Tak masuk dah letih drive jauh, nak masuk terpaksa lalu depan depa.  Mau tak mau buat muka selamba, minta lalu nak buka pintu...senyum dari telinga ke telinga....

Elok aje masuk dengo bunyi moto beso balik.  Macam tau2 aje darling dia dah balik....tapi yang bestnya cara sambut darling balik.

Tok Wan : Pase ape balik awe??
Opah : Amboi!!! macam tak sukanya yang balik....(ayat merajuk walaupun dah tua....he3!!!!)
Tok Wan : Daklah kata nak balik esok???  Abang pi tengok ucu kot2 dia nak balik.  (ayat tok wan yang keluo naik moto beso..cari alasan takut opah kata tok wan pi mengorat....he3!!)
Tok Wan : Dah makan ke??? Tadi abang masak gulai...(bab ni yang best. Tok Wan kalau masak gulai, semua setuju, best punya....)

Pukul lima, kami pi ambik ucu (anak bongsu opah) kat sekolah.  Opah memang dari Alor Setar lagi nak bawa ucu pergi makan chicken chop kat Gate Cafe.  Dengo cite chicken chop kat situ sedap.  Ucu makan sizzling pepper chicken chop, opah sizzling mushroom chicken chop, dan tok wan fish and chip.  Memang betul, rasa dia ok.... Cuma yang kesiannya, tok wan makan fish and chip sampai habis kuah dan diam tak minta sauce...tok wan makan fish yang dah tinggal keredak kuahnya......

Opah dok kat Tepen tiga hari dan opah dah plan, hari ni chicken chop, esok char koew teow dan lusa yong tau fu....sedapppp..... Rugi anak2 opah yang kat Kuantan, Nilai, Putrajaya dan Jasin tak ada kat sini....tak pe nu nanti balik cuti raya cina, kita makan lagi.... Opah makan round kedua....keh3!!!

Kat Tepen, kalau bab makanan macam2 ada.  Marilah ramai2 turun Tepen... Kita pekena cendol, koew teow doli, satay wak dan macam2 lagi .................mari!!!!...............

5 comments:

  1. mak...hampeh tul ar statement kt atas tue..blk nti akak kena makan 2 pinggan...qado yang mak g makan arini he3

    ReplyDelete
  2. yg pi citer pasai makan pasaipa...den dah teliuq nih..adeh..kalo den teberanak xsempat nak mencekik mknan sedap2x tu cian anak den kang...meleleh ayaq liuq dia..haha

    ReplyDelete
  3. sat, nak tanya..soklan nih terkeluar dari entri..pasaipa opah buh gambo burung? :-P

    ReplyDelete
  4. cip.. haha.. kang anak ko main air liur cm anak aku.. haha

    ReplyDelete
  5. Kak Cik : Burung tu dalam maksudnya. La ni pun hidup opah macam burung, terbang sana sini.
    Kalau takut anak keluo ayo lior, mai cepat balik tepen.
    Kakak: bukan aje makan 2 pinggan, 4 pun boleh
    Nona: cepat bawa dania mai tepen. tok wan nak tengok

    ReplyDelete