Friday, February 25, 2011

Sesat Lagi....................

Ini kisah tok wan yang sentiasa sesat bila datang ke Putrajaya.  Kalau pergi ke Nilai tu, boleh pulak, tapi bila bab nak datang ke rumah anak nombor tiga, asyik sesat saje............ Nampaknya nak kena beli gps kat tok wan.  Tapi masalahnya, tahu ke tok wan nak setkan gps tu.............. Lagi satu masalah!!!!!!!!!!!

Sebenarnya tok wan pernah tinggal di kota raya ni zaman 70-an.  Tiap hujung minggu merayap sana sini.  Kalau berkereta dengan opah round KL, siap tok wan cerita tentang kota raya pada tahun tu....Bukan main rancak tok wan bercerita.  Bila sampai ke Putrajaya, tok wan kata dulu hutan..........

Tapi sekarang, KL dah jauh berubah.  Jalan raya bersimpang siur.  Putrajaya yang dulunya hutan kayu la ni dah tukar jadi hutan batu........dulu sejuk, la ni panas.  Dulu hijau, la ni hijau bercampur kuning, biru, oren, jingga dan semua warna yang ada.  Kalau dulu sunyi dan hanya kedengaran bunyi cengkerik dan katak waktu malam, la ni bunyi kenderaan dan tangisan anak silih berganti kat bangunan berbelas tingkat....Maklumlah pusat pentadbiran kerajaan.  Kalau dulu kata dok kat daerah Sepang ni sah orang kampung, la ni bangga dok kat Putrajaya.  Itulah namanya putaran dunia..........

Berbalik cerita tok wan.  Hari ni tok wan datang dari Taiping.  Bersemangat nak jumpa opah.  Jam 9.30 malam, tok wan call beritahu dia sudah sampai Ulu Bernam, berehat dan sembahyang.  Jam 10.30 mlam, tok wan call beritahu dia kat tol Cheras/Kajang.  Tok wan tanya arah nak ke Putrajaya.  Terdiam opah sekejap, macam mana nak jawab............BLANK!!!!.  Opah pas phone kepada menantu, kalau2 dia tahu........dia pun 2x5 macam opah.  Opah duduk di KL dan Putrajaya, bukannya tahu jalan lain selain jalan pergi kerja dan jalan balik kampung....

Tok wan2!!!!!! Dah berkali2 datang Putrajaya, masih sesat lagi.  Tak mengapa tok wan, nanti opah belikan gps dan minta anak menantu ajar macam mana nak guna gps.  Lepas ni gerenti tak sesat.......cuma takut tok wan makin panjang kaki cari member2  lama............

1 comment:

  1. hehe.. ok la tuh.. nak wat ape lg dah pencen.. cr mambeer2 lama la.. hehe

    ReplyDelete